18 Haziran 2012 Pazartesi

1 Yılda Neler Öğrendik?



Tam 8 gün sonra bloğumu açalı tam 1 sene olmuş olacak. Ben de düşündüm ki, tüm bu yazılanların çizilenlerin sonunda, takipçilerime tavsiye etmek istediğim(öğretmek fiilini kullanmak istemiyorum, ne haddimize değil mi?) temel şeyler nelermiş, ne değilmiş, bir postta genellemeye çalışayım. Bu sefer sakin yazacağım, "Makyaj Katliamları" yazı dizimi okuyabilir daha hardcore bir şeyler isteyenler.

1- Mavi far pek de hoş bir şey değil.
Evet, mavi far çok sakat. Evet, mavi far çoğu zaman sizi ucuz gösterir. Ve evet, mavi farla kırmızı ruj sürerseniz tüm eleştirileri hak etmiş sayılırsınız. (Sakinliğime kocaman bir tebrik çelengi.)

2-Bronzer genelde tahmin ettiğiniz gibi sürülmüyor.
Tahmin edildiği gibi sürülse, bu kadar berbat makyajlar görmezdik. Turuncuya kaçmayan bir bronzerla, sadece güneşin doğal yollarla vuracağı yerlere uygulayarak başarıya ulaşabiliyoruz.

3-Göz altına beyaz far sürüldüğünde, karşıdaki insanın cinnet eşiğini test ettiğinizin bilincindesinizdir.
En azından bilincinde olmalısınız. Beyaz far, kaş altı aydınlatması için kullanılır. Göz altı "pandalaşması" için değil. Göz altınızdaki morlukları, olması gerektiği gibi, corrector ve concealer'la kapatın.

4-Kaşlarınızı siyaha boyamamalısınız/siyahla doldurmamalısınız.
Siyah saçınız ve kapkara teniniz olsa bile, kaşlarınız simsiyah olsa bile, en azından kül rengi içeren bir siyahla doldurun. Gözünüze eyeliner olarak sürdüğünüz siyahla kaşlarınızı doldurduğunuzu hayal edemiyorum.

5-Ten renginizin gereğini yapmanız dünya barışına ve balinaların ölmemesine büyük katkı sağlayacaktır.
Esmerseniz, açık renk ojeler, pastel renk rujlar, renkli lensler, sarı saçlar (kalbime inmemesi için listeyi uzatmıyorum) sizin için değildir. Lütfen, biraz bilinç. Aynı şekilde bembeyaz tenliyseniz, bronzer'ınızı sadece kontur amaçlı kullanmalısınız.

6- Eyeliner canımızdan bir parçadır.
Eyeliner'sız bir makyaj düşünülemez. Sürülmesinin zor olduğunu söyleyenlere de durmadan pratik yapmalarını öneriyorum zira ya bu deve, ya bu diyar ikilemine kadar gider eyeliner'sız bir göz makyajı.

7- ***BU GERÇEKTEN ÖNEMLİ***
Ucuz-pahalı tartışmasının sonu yok. Ama 10 liraya aldığınız şeyle 100 liraya aldığınız şey arasında "izin verin de" bir fark olsun. Yüzünüzün 10 sene sonraki halini tahayyül etmek istemezsiniz, o zaman 90 lira fark değil 900 lira fark ödeseniz geri döndüremezsiniz hiç bir şeyi. Yani işin özü, ben hobi olsun diye 5 liralık şeye 50 lira vermiyorum. Parasızlıktan öldüğüm zamanlarda bile, çok şükür, o tarz olaylara bulaşmıyorum. Bu, kendinize verdiğiniz değerle alakalı. Cildiniz, şark kurnazı bir tilki beyninin saçma kumarına değil, Rus ruletine bile bahis olamaz.

8- SPF kışın bile önemlidir, hele hele şu yaz gününde, A'dan sonraki harfiniz olmalıdır.
Tamam ben beyazlığım konusunda takıntılıyım ve SPF 1000 verseler dahasını isterim, ama istediğiniz kadar esmerliği sevin, yine de korunmalısınız. Evde olsanız da, gece de olsa, kış da olsa, SPF korumasını asla es geçmemelisiniz. Güneş ışığı sadece direk gelerek hasar vermez, yansıması çok daha acı olur.

9- Allık abartılarak sürülmesi için dizayn edilmiş bir makyaj ürünü değildir.
Ha derseniz ki abartılarak sürülmesi için dizayn edilmiş olan makyaj ürünü nedir diye, o da boş kümeden hallice. Ama yanağınızda turuncu bir renk tabakası görmenin size nasıl bir haz verdiğini bana açıklayabilirseniz belki ben de hayat görüşüme farklı bir perspektif ekleyebilrim. (Başladım sert olmaya yine, affola.)

10- Soru sormaktan çekinmeyin.
Ben hep burdayım, yanlış yapana nefret kusabilirim ama soru sorana asla.

26'sında ayrı bir kutlama postu yazacağım, daha sevgi dolu olacak, var olun.
xx

50 yorum:

  1. Mavi far değilde koyu mavi ve lacivert tonlarını çok severim ama 1. maddede dediğin o mavi far kırmızı ruj kombinine hastayım kimde görsem kaçarım.:)
    Bronzer kullanmayan biriyim ama spf olayında sana katılıyorum oldukça beyaz tenli bir insan evladıyım güneş lekelerim var genelde güneş kremsiz çıkmamaya gayret gösteriyorum çünkü o lanet lekeler gitmek bilmiyor.:(
    Ben bi de esmer olup ten renginin birkaç ton açığı fondöten, pudra sürenlere bitiyorum Allah seni nasıl yarattıysa öylesin fondötenle, pudrayla rengini açmak niye olduğun gibi görün daha güzel olacaksın bir tanıdığımızın gelini böyle sürünür durur kendine bu sebepten gıcıklığım vardır.:)

    Madem soru sormaktan çekinmiyciz hemen sorayım o vakit ben oldum olası kaşlarımı boyamayı, doldurmayı becerememiş biriyimdir.
    Nedense bana boyanmış kaş hep yapay gelmiştir beyaz tenli ve kumralım kaş rengimde açıktır yani saç rengimden bile biraz açık şöyle doğal duracak boyandığı belli bile olmayacak bir ürün önerebilir misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,

      Mac'in Blonde isimli kaş kalemini açık tenli insanlara makyaj yaparken çok kullanıyorum ve size de gideceğini düşünüyorum, bir denerseniz ve hatta beni de kararınızla ilgili bilgilendirirseniz çok sevinirim. :)

      Sil
    2. En kısa zamanda bir Mac mağazasına gidip blonde kaş kalemini deniycim inanın ykm, boyner, sevil vb. mağazalara gidip denemek içimden gelmiyor çünkü bana olmayacak birşeyi kakalamaya kalkacak görevlilerle dolu ve onlarla tartışmaya kalkacak mecalim yok bu aralar Allah'tan böyle bilgilendirici bloglar var.:)

      Sil
  2. Birinci maddeye bakar bakmaz 'bu kiz ne diyor yahu?!' dedim kendi kendime. Sahsen ben mavi fari kendime yakistiriyorum. Sadece kullanmasini bilmek gerek, mesela suradaki makyaj dersimde yaptigim gibi... http://passionistaa.blogspot.de/2012/05/makyaj-dersi-13-mavi-boncuk.html#axzz1y8XOQYnR
    (Kendime biraz reklam yapayim aha :P)

    Ilk maddede seninle hemfikir olmasam da, ikinci maddeden sonra degisti. Ondan sonra dedigin her seye katildim, hak verdim. Özellikle siyah kas fari kullanmamakta ve göz altina beyaz far sürmekte haklisin, o hatayi cok insan yapiyor gercekten. Iste böyle insanlari ariyorum ben de. Kisa kisa tüyolar verecek, makyaj hakkinda bilgi sahibi olan, ne dedigini bilen insanlar. Sen de onlardan birisin :-)

    Youtube'da abone oldugum gurulari izleyince bazen en sacma hatalari tekrar tekrar yapanlarla karsilasiyorum. Gözlerimi deviriyorum, kafami salliyorum, kiniyorum hepsini. Inanir misin, hala simli bronzerlari yanak kemiklerin altina ve burun kenarlarina(!!!!) sürenler var! Gercekten inanilmaz tuhaf, simli kontur mu olur hic yahu :D En azindan güldürüyorlar insani vallahi.

    Her neyse, uzadkca uzuyor yorumum. Güzel bir yazi olmus. Bence böyle bir yazi serisi baslatmalisin, her hafta bir tane böyle 10 tane maddeli makyaj bilgisi verebilirsin, güzel olur bence. :-)

    Simdi aklima geldi, ben de mi yapsam acaba... ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi reklam olmuş cidden.

      Mavi konusunda fikrim değişmedi, elinize sağlık, lakin hala ucuz olduğunu düşünüyorum.

      Yeni bir seri başlatmayı düşünebilirim, ama daha fazla açıkladığım ve biraz daha uzun olan versiyonunu.

      Youtube gurularından beğenmediklerimden aboneliğimi anından çekiyorum, hiç acımam.

      Teşekkürler.

      Sil
    2. belki de bizdeki mavi far kullanımının kusucaklık getirmesinden kaynaklı mavi far gözümüze artık ucuz geliyordur ama doğru şekilde sürüldüğünde bence de hoş görünebilir diye düşünüyorum. bu arada benim sitem de blogspot üzerinden yayınlanıyor ancak böyle yorumlara tek tek cevap veremiyorum. hani yoruma has yorum gibi. ay anlatamadım sendeki gibi yani. =) onu nasıl yaptığını açıklarsan sevinirim canım, bana gelen soruları da daha rahat cevaplarım diye düşünüyorum

      Sil
    3. Yanıtla'ya basmadan direk yorum yazıyor olabilirsiniz, bir deneyin bakalım. :)

      Sil
    4. bende yanıtla seçeneği yok canım yorumların altında. onu işte nasıl yapacağımı bilemedim =(

      Sil
    5. A aa çok ilginç, google'a bi yazmayı deneseniz aslında, ben hiç karşılaşmadım böyle bir durumla.

      Sil
  3. Bayılıyorum böyle yazılarına. Geçenlerde flormar standından beyaz far alacaktım. Bayan ben hiçbir şey bilmiyormuşum gibi başladı anlatmaya. Göz altlarınıza da kullanabilirsiniz dedi.orada durdum ve baktım suratına Ben kendimi palyaçoya çevirmem kusura bakmayın da göz altına sürülmez bu dedim. Ama ben sürdüm dedi. Belli zaten dedim kardeşim dürttü devamını getiremedim yoksa aynen pandaya ya da oalyaçoya benzemişsin diyecektim de gereken laf yerine gitti ama :))) Makyaj standlarında bekleyip de bilgi veren insanlar bile bu saydığın tüm hataları yapıp bi de üzerine tavsiye vermeye kalkan bir ülkedeyiz. Ben hiç inanmıyorum kadınlarımızın makyaj yapmayı öğreneceğine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :)

      Makyaj standlarında duran insanlar ortaokul mezunu ve asgari ücret olsun da ne olursa olsun kafasındaki insanlar oldukları ve bil hatta bu coğrafya insanı oldukları için tüm saçmalıkları yapmaları doğal. Artık şaşırmıyorum.

      Göz altına beyaz far süren insanların üzerine yağacak lanet, daha önce görülmüş lanetlerden çok daha büyük olacak, buna inanıyorum :)

      Ve eğer herkes sizin gibi bilinçli olursa, kadınlarımız makyaj yapmayı öğrenecek. Sadece sizin gibilerin çoğalması gerek. :)

      Sil
  4. sanırım beni benden alan göz altındaki beyaz far ve panda benzetmendi. bu kadar olur, bu yazıya benden on puan. hatta o kadar sevdim ki paylaştım bile =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahah çok sağ olun, var olun, berhudar olun :))

      Sil
  5. ciddi anlamda suratını-suratınızı- allığa, bronzera bulama heveslisi insanlar var. özellikle drugstore kozmetik satan yerlerdeki satış görüvlileri üzerinizde ürün denerse. dediklerinin hepsine katılıyorum ama en çok başka bir yazında bu işin grisi olmaz demeni sevmiştim. yapacaksak doğru düzgün yapmalıyız ya da hiç yapmamalıyız bence. doğal halimiz facia gibi gözükmez en azından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözlerimin her anlamını anlayan sayılı insanlardansınız, sağ olun. Dediğiniz gibi, doğal olsunlar canımı yesinler, kimse kimsenin yaratılışıyla ilgili bir sorun yaşamıyor-yaşayamaz zaten/ne hakla?. Ama üstüne insan eliyle saçmalık eseri yaparlarsa o zaman sıkıntı başlıyor işte.

      Sil
  6. çok severek okudum ben de. elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Blogunun doğum günü kutlu olsun:) Hatırlıyorum da geçen yıl "Gelin makyajımı nasıl yapmalıyım?" sorusunun cevabını ararken bulmuştum seni. İlgiyle takibe devam, zaten şu sıraladığın konularda hislerini paylaşıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ay duygulandım:))) Gelin makyajına azıcık bile katkım olduysa ne mutlu bana :)

      Sil
  8. Aydınlatıcı almak ıstedıgımde beyaz far onermıstı satıcı kadın bende hmm ok deyıp cıktım snra gıttım kendıem aydnlatıcı aldım beyaz far demesı hosuma gıtmemıstı aynı drmaz kı dıye dsundm snra burda o yazını gormustum ve gulumsemıstım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aynı durmaktan ziyade zaten berbat dururdu, iyi yapmışsınız.

      Sil
  9. Yazılanlar hepsine katılıyorum...özellikle açık mavi far / kırmızı ruj benim de hiç hoşlanmadığım bir ikili! Bir de koyu pembe/kırmızı farlarda çok sakat ağlamışsın gibi bir görüntü oluşabiliyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler
      Evet, kırmızı-pembe farları sadece fotoğraf çekimlerinde tercih ediyorum.

      Sil
  10. bıdee eyelıner kullanamıorm yaa deyp almıyodum ve aldım bı ıkı denemede harıka olmasada nrmal surmeye basladm duz falan ve favorı urunum oldu super duruyo tek basına bı star :D

    YanıtlaSil
  11. ço9kk severek okuyorum bu genel özet harika olmuş ellerine sağlık.. öğrenmeye "tavsiyelere uymaya" devamm=)

    YanıtlaSil
  12. Başarılı bir "tavsiyeler" dizisi.. Umarım tüm palyaçolar, pandalar, Heidiler ve "baak! ben makyaj yaptım"cılar okuyup bir nebze olsun ders alırlar. Devamını ben de merakla bekliyorum. İlgiyle izlemedeyim.

    YanıtlaSil
  13. çok hoş olmuş yazın !:)
    yalnız mavi far favori farımdır ,sanırım insan deneye deneye gittikçe daha güzel uygulamayı başarıyor ,tabiki kırmızı rujsuz ve diğer makyajımıza dikkat ederekten efenim diyerek kaçıyorum:)
    sevgiler ^^

    YanıtlaSil
  14. iyi hoş da benim gibi dana gözlü insanların gözlerini daha da dana göstermek için eyeliner sürmesinden daha anlamsız bir durum olamaz, e haliyle eyelinersız makyaj da olur, oluyor yani mecburen..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eyeliner'ın "neden" ve "nasıl" sürüldüğüne dair bilgi eksikliğinizin ve çok büyük yanlışınızın olduğu aşikar. ASIL büyük gözlü insanlar sürekli eyeliner sürmeli ÇÜNKÜ eyeliner gözünüzü büyük göstermez. Küçük de göstermez. Onu göz altına sürülen siyah ya da beyaz göz kalemi yapar. Eyeliner'ın vazifesi gözü çerçevelemektir. Yani gözünüzün boyutunun burada herhangi bir korelasyon ilişkisi yok. Ve ÇOK ÇOK AKSİNE, büyük gözlü insanlar eyeliner sürerken istediği kadar rahat davranabilirken, küçük gözlü insanlar daha dikkatli ve incelikli olmak zorunda. Tekrarlamakta fayda var gibi, çünkü yanlış bilginin boyutu büyük sizde. Eyeliner'ın gözü BÜYÜK GÖSTERME gibi bir işlevi yok, olamaz. O yüzden, üstüne basa basa, eyeliner'sız bir makyaj ASLA ASLA ASLA düşünülemez.
      Açık mı yeterince?

      Sil
    2. evet oldukça açık, teşekkür ederim...

      Sil
  15. yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum uzun zamandır makyaja ilgili biri olarak.
    katılmadıklarım mavi makyajın her zaman ucuz gösterdiği. sizin fikrinize saygı duymakla birlikte ben öyle olduğunu düşünmüyorum. öyle olsa her sene çıkan onlarca koleksiyonda en büyük markaların paletlerine mavi koymaması gerekirdi. büyük makyaj artistlerinin editoyallarda vs hiçbi şekilde mavi farı kullanmamaları hatta makyaj paletlerinden mavi farlarını çıkarmaları gerekirdi. mavi farın çok ince bir çizgisi olduğunu düşünüyorum, bunu bilen ve doğru kullanabilen kişiler için mavi far güzel sonuçlar verebiliyor bence.

    her makyajda eyeliner kullanmak gerektiğine de inanmıyorum. kalem, likit, gel hiç fark etmez eyelinersız makyaj kimi zaman daha soft ve hoş bir hava verebiliyor makyaja. gözün çerçevelenmesi yerine tightline yapılıp çok rahat iyi bi görüntüye ulaşılabilir günlük makyajlarda. ya da farla kirpik dipleri koyulaştırılarak yapılabilir her makyajda eyeliner bana biraz sıkıcı geliyor açıkçası.

    bir de drugstore makyaj konusunda bi şeyler yazmak isterdim ama daha önce konuşmuştuk zaten bu konuyu ve nedense mesajlarımı silmiştiniz. bir daha konuşmak istemiyorum o yüzden.

    makyajda kesin kurallar olduğuna inanmıyorum. geçerliği yüksek olan durumlarda bile esnek davranılabilecek durumlar olabiliyor. goss makeup artistin bu konuda bir sözü vardı hatta : senelerdir bize allığın gülümseyip elmacık kemiklerimize sürülmesi söylediler ama bu oyunlarda oyuncuları daha yaşlı göstermek için kullanılan bir tekniktir demişti. ben gülümseyip elmacık kemiklerime sürdüğümde bana yakıştığını düşünüyorum ama kimi yüzlerde bu teknik berbat duruyor ! daha keskin, arkadan öne daha yoğun sürülmüş allık yakışıyor kimi yüzlere de. her neyse. blogunuza nice yaşlar diliyorum. sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. nerede yasiyorsunuz ve acaba size mezuniyet makyajimi yaptirabilir miyim diye dusunceler dusunceler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Siz nerelerdesiniz? Yakinsak neden olmasin:)

      Sil
    2. ankara bozkırındayim, neyse ki kurtulmaya cok az kaldi;)

      Sil
    3. Peki mezuniyet ne zaman:)

      Sil
    4. mezuniyet 28 haziran

      Sil
  17. Merhaba
    yine süpersonik bir yazı olmuş,ellerine parmaklarına gözlerine sağlık!tüm yazdıklarına katılıyorum,artı ilaveten nolur nolur cildimize iyi bakalım, güzel nemlendiriciler kullanıp, cilt tipine uygun bakımlar iyi olur(peelingdir nem maskesidir herneyse), bir de mümkünse parfüm hususuna azıcık dikkat edelim bence, sahte parfümler çok kötü kokuyor özellikle bu yaz sıcaklarında, otobüs-metro gibi yerlerde durum had safhada oluyor, yaza uygun yumuşak parfümler öneriyorum,(mesela bir Hypnose veya Angel kullanmayın yazın,çevrenizdekilere yazık).
    Çok dertliyim ama lafı uzatmadan bir konuya daha değinicem,ben İzmirde yaşıyorum ve herkesi her gün duş almaya teşvik bir yasa filan mı çıksa diye düşünmüyor değilim.Görüşmek üzere Başak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmen yazmadigim tum konularda hislerime tercuman olmussunuz, Angel oeeek yani. Cok cok sag olun, hep yorum yazin bana:)

      Sil
  18. Evet Angel adıyla bir oksimoron teşkil etmekte bence de,bizim tüm kızlarımız bence çok güzel yeter ki abartmayalım bazı şeyleri,dozunda ayarında bırakalım,''Less is more'' dan şaşmayalım...Eyeliner konusunda haklısın ama o kadar zor ki benim için iki gözümde de simetriyi tutturmak,hele ki kuyruk hepten zor.

    YanıtlaSil
  19. Soru sorana azar yok dedin o zaman yüzümü aldım geldim :) Ben eyeliner kullanabilmeyi çok istiyorum. Evet pratik gerekiyor ama işte vaktim olmuyor bir de şimdiye kadar denediklerim hep kalem linerdı ve nedense sürdükten bir iki dakika içinde eyelinerın aynısı çizgi halinde göz kapağıma bulaşıyor hiç sevmiyorum. Keçeli kalem gibi olanlardan ziyade nedense fırçayla daha rahat eyeliner çekiyorum, bana önerebileceğin yumuşak başlı bir kaç eyeliner önerisi var mı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Firca seviyorsaniz gel eyeliner oneririm, Mac'inkini ozellikle. Onun disinda ben Lancome Artliner kullaniyorum ve oldukca kolay.

      Sil
    2. çok teşekkürler bugün gidip alacağım :) sevgiler!

      Sil
  20. Ben eyeliner sevmiyorum. Cok keskin duruyor ve gozlerim cok kucuk, istedigim kadar ince cekemiyorum goz kapaklarim dusuk oldugu icin ustune geliyor igrenc oluyor (anlatamadim :D) ve cok keskin bir hat oluyor. Smokley ciyim ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de göz kapaklarım düşük, eyelinersız yapamam:) göz şekliyle alakalı değil yani:) ama smokey her halukarda müthiş:)

      Sil