9 Eylül 2014 Salı

FUJIFILM INSTAX MINI 8 (PINK) İNCELEMESİ


Günaydın!
Yaklaşık 3 hafta kadar önce, erkek arkadaşım bana bir süredir istediğim Fujifilm İnstax Mini 8 polaroid kamerayı aldı ve ben de Instagram hesabımda sizlerle paylaştım. Hiç tahmin etmediğim kadar çok inceleme yazısı isteği geldi ki aslında yapmayı düşünmüyordum ilginizi çekmeyebilir diye, ama herkes talep edince seve seve kabul ettim.


Peki madem 3 hafta önce aldı, neden ancak yazısını yazıyorsun derseniz, tüm suçun üstteki film olduğunu söyleyebilirim. Alıp kullanamamak nasıl bir sabırsızlık yaratıyor bunu da anlamış oldum vesileyle. Bu makinalar polaroid oldukları için filmle çalışıyorlar ve filmler pek bulunmuyor. İstanbul'daki yetkili Fujifilm satıcısı da çok ender geldiğini ve ne zaman geleceğinin tahmin edilemediğini söyledi. Ayrıca, filmler ziyadesiyle pahalı olduğu için yurt dışı siparişi alternatiflerine yöneldik.



Türkiye'de satılan filmlerin iki tanesi (20 poz) 80 küsür lira(tam olarak 82 idi). Ebay'deki Hong Kong Fujifilm satıcısndan ise bu 5'li paketi (50 poz) 74 liraya aldık ve kargo bedavaydı. Bunu kaçıramazdık, ama beklemeyi göze almamız gerekiyordu. İşte bu yüzden, dün akşam ilk kez filmi takıp deneyebildik.



Herşeyden önce şu rengin muhteşemliğine bakar mısınız? Pembe hastası biri olarak bu renk olmayacaksa hiç olmasın diyecek kadar ileri derecede rengine vurularak istedim bu makinayı. Beyazı, siyahı, mavisi ve sarısı da var. Hepsi bunun gibi pastel tonlarda (siyah hariç tabi ki). Resmen oyuncak gibi!






Makinanın arka kısmındaki büyük kapak, filmi koyduğumuz yere açılıyor. Filmi oraya yerleştirdikten sonra ilk poz koruyucu filmin dışarı çıkması için boş çekiliyor, zaten simsiyah bir parça çıkıyor. Daha sonra 10 tanelik filminizden çekmeye başlıyorsunuz.
Polaroid olduğu için, en zevkli kısım burası tabi ki, film yukardan dııızzzt diye çıkıveriyor ve siz filmi sallamadan(evet eskiden yapıldığı gibi filmi sallamak yok) bırakıp yavaş yavaş totoğrafınızın gelişmesini izliyorsunuz. Belirginleşmesi 30 saniye civarında oluyor, tam oturması ve renklerin koyulaşması da 3-4 dk içinde bitiyor.





Oyuncak gibi diye boşuna demiyorum, çünkü objektifin dibindeki tuşa bastığınızda öne çıkıyor ve çekime hazır hale geliyor. Zoom vs gibi manuel işlemleri yok, size hangi modda çekmeniz gerektiğini minik amblemlerle gösteriyor ve siz ona doğru halkayı çevirip çekiyorsunuz. Çekme tuşu da üstteki son fotoğraftaki kocaman buton:)  Bu kadar basit. Tabi ki ona uymak zorunda değilsiniz, modu değiştirebilirsiniz.


Üstte, yeni çektiğim fotoğrafın gelişmesini beklerkenki halini görüyorsunuz. Biz çift olarak fotoğrafçı olduğumuz için (nişanlım tam teşekküllü profesyonel, ben yarı profesyonel) fotoğrafın ve makinanın her türüne oldukça ilgiliyiz ve hangi makinadan ne tarz bir performans bekleneceğini tahmin ediyoruz alırken.
Bu makina için de tahminimiz new-age instant polaroid klasmanında eli yüzü düzgün ama hala polaroid etkisi veren renk ve kalitede fotoğraflardı. Beklentimizin kesinlikle daha üstünde, daha canlı renkleri olan, solukluğu milattan öncesinden kalma polaroidler gibi olmayan bir performans gösterdi ki gerçekten hayran kaldığımı belirtmeden geçemeyeceğim.
Normalde ben hep dijital DSLR türevleri kullandığım için ilk kez bastığım anda yukarıdan filmi çıkan bir makinaya sahip oldum ve her seferinde şaşırıp mutlu oluyorum desem yalan olmaz.
Filmleri harcamaya kıyamadığım için daha sadece 1-2 tane çekebildim, güzel karelere saklıyorum filmlerimi.
Benim fotoğrafçı yönüm sebebiyle böyle bir inceleme yapmam istendiği için bu açıdan olayı yorumlamaya çalıştım özellikle. Fotoğrafla ilgilisi normal düzeyde olan her insan bu makinayı rahatlıkla ve zevkle kullanabilir, sadece şu biraz alışma gerektirebilir ki o da baktığınız yerle objektifin gösterdiği yerin biraz daha farklı olması. Yani normal makinalardaki gibi baktığımız yer objektifin hemen arkasında değil sağında, o yüzden biraz gaip hissedebilirsiniz ama yapılamayacak hiç bir şeyi yok.
Ben çoooook çok çok sevdim, umarım isteyen ve almayı düşünüp kararsız kalanlara yardımcı olabilmişimdir. Sizin de polaroidiniz varsa çektiklerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim!
xx

8 yorum:

  1. Merhaba bu inceleme yazınız için çok teşekkürler 😊😊 filmleri aldığınız satıcının linkini verebilir misiniz bende bu makineden aldım ve film almak istiyorum. Güzel günlerde kullanın sevgiler 😊😊

    YanıtlaSil
  2. çok tatlı bir rengi var gerçekten.Bayıldım makineye de :D güle güle kullan

    YanıtlaSil
  3. ne kadar harika bir şey bu!!

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel ya aşırı şirin! ama insan bişiçekmeye kıyamaz gibime geliyor=)

    YanıtlaSil
  5. Allahim ne kadar seker birsey bu boyle^^ Gule gule kullanin:)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba yurt disi siparisini nerden verdiniz ? Bende bu makineyi almak istiyorum fakat 20 pozu 60 tl:( siparis verdiginiz yerin linki veya ulasim bilgilerini paylasabilir misiniz lutfen?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba yurt disi siparisini nerden verdiniz ? Bende bu makineyi almak istiyorum fakat 20 pozu 60 tl:( siparis verdiginiz yerin linki veya ulasim bilgilerini paylasabilir misiniz lutfen?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba! Ben birkaç gün önce bu makineden aldım çok severek ama evin içinde çektiğim neredeyse bütün pozlar karanlık çıkıyor, ışığı ayarlıyorum ama yine de olmuyor. Nerede yanlış yapıyorum ya da ne yapabilirim söyler misiniz?

    YanıtlaSil