16 Kasım 2013 Cumartesi

Tatlı Günü: Granola ve Kabak Pastası Yapımı


Merhabalar!

Bugün değişik bir şeyler yapalım diyorum.

Sabah annemle, tarifini yeni öğrendiğimiz Granola'yı yapmak için mutfağa girdik ve ben de yapım aşamasını fotoğraflayıp sizinle paylaşmak istedim. Daha sonra klasiğimiz olan kabak pastasını da yapınca, ikisini birlikte çekmiş oldum.

Granola'yı yurtdışında defalarca yemiş ve çok sevmiş biri olarak, Türkiye'de neden yaygın olarak Granola yapılmadığını merak ediyor ve hatta açıkça eksikliğini hissediyordum. Tarifini ve yapılışını gördükten sonra, ki zaten çok kolay olduğunu biliyorduk, denemek istedik.

Hey guys;

Today I'm gonna be sharing a recipe of two of my favourite desserts. First one's Granola which you may be familiar with, but in Turkey we don't have such culture to make and eat Granola, so I've photographed the process of making it.



Malzemeler/Ingridients:
-4 bardak yulaf ezmesi/4 cups of oatmeal
-1 bardak ceviz/1 cup of walnuts
-Yarım bardak badem(kavrulmamış olursa daha iyi olur)/Half of a cup of almonds(better if it's raw)
-Yarım bardak keten tohumu/Half of a cup of flaxseed
-1 çorba kaşığı tarçın/1 table spoon cinnamon
-Yarım bardak bal/Half of a cup of honey
-1/3 bardak sıvı yağ/ 1/3 cups of oil
-1/3 bardak kuru üzüm/ 1/3 cups of raisins





Hiç bir zorluğu yok, üzüm dışındaki tüm malzemeleri büyükçe bir kaba koyuyoruz. Dikkat etmeniz gereken şu ki, ceviz ve bademleri küçük parçalara ayırmanız gerekiyor. Cevizleri bıçakla kesebiliyorsunuz ama bademler biraz zorluyor, o yüzden isterseniz poşete koyup öyle parçalayabilirsiniz böylelikle çevreye dağılmaz.

Nothing special, we're just putting all the ingridients except of raisins in a huge bowl. Just bear in mind that you should smash the almonds and walnuts to make them tiny.



Daha sonra yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinin üzerine karışımımızı döküp eşit bir şekilde dağıtıyoruz.

Then, we're pouring our mixture on to the baking tray and distributing it equally.


115 derecede ısıttığımız fırınımızda 10 dk pişiriyoruz, daha sonra çıkarıp karıştırıyoruz ve bir 10 dk daha pişiriyoruz. En sonda da 2 dk için ızgara kısmına koyuyoruz ve çıkarıyoruz.

We're putting our mixture into the pre-heated oven on 115 degrees (C) for 10 mins, then we're taking it our and mix with a spoon, and again putting back into the oven for another 10 mins. Lastly, we're putting it on the grill section of our ovens for 2 mins.



Çıkardıktan sonra üzerine üzümleri serpip soğumaya bırakıyoruz. Bu yaptığımız Granola bar gibi olmayan, birbirine çok yapışmayan, kaşıkla yenenlerden. O yüzden çok rahat bir şekilde süte, yoğurda hatta çaya karıştırabilirsiniz(cornflakes mantığında yani). Tek başına yiyebilirsiniz ki tadı muhteşem olduğu için ekstra bir şeye ihtiyaç duymuyorsunuz. İçinde hiç bir yapay şeker olmadığı için gözünüz kapalı yiyebilirsiniz, oldukça sağlıklı. Ben Granola'yı büyükçe bir kavanozda saklıyorum ve 1 ay kadar dayanıyor.

We're putting raisins in our Granola after we take it out and waiting for it to cool. This Granola won't be in a bar form so we're able to eat it with spoon by mixing it in milk, yoghurt or tea just like a cornflakes. You can also eat it by its own and it tastes amazing, also it is one of the healthiest desserts because it does not have artificial sugar in it. I store them in a jar and it lasts up to one month.

Şimdi de bayıla bayıla yediğim, delirdiğim tatlının yapımına geçiyorum; kabak pastası.

Ben kabağı tek başına tatlı olarak yemeyi sevmiyorum, fazla geliyor bana garip bir şekilde. Ama bu tatlıda kabağı bisküvi ve cevizle karıştırıyoruz ve inanılmaz güzel oluyor.

Now, on to the best, I'm gonna be showing you how to make pumpkin tart-ish dessert. I don't like to eat pumpkin as a dessert on its own so we're mixing biscuits and walnuts with smashed pumpkins in this recipe.



Öncelikle, 20-25 parça pişmiş tatlı kabağı bir cam kasede eziyoruz.

First, we're smashing the pumpkin (approx. 20-25 pieces) in a pot.



Daha sonra 1 su bardağı cevizi küçük parçalara ayırıp ya da rondodan geçirip üzerine döküyoruz. Çok küçültmemeye çalışın yoksa içinde kaybolur.

Then we're smashing the walnuts-do not make them so tiny otherwise you won't feel them in your mouth while eating.






Ayrı bir kapta da bir paket pötibör bisküviyi küçük küçük kırıyoruz. Daha sonra kabağın içine ekliyoruz ve karıştırıyoruz.

In a seperate bowl, we're smashing 1 pack of biscuits and mix it with our pumpkins.



Daha sonra karışımı cam kaba eşit şekilde yayıyoruz.

We're distributing the mixture on to the pot.




Bir paket krem şantiyi sütle karıştırıp tatlımızın üzerine döküyoruz, daha sonra kenarlarını düzeltiyoruz tabi, böyle kalmıyor:)

We're putting one pack of whipped cream on top of our dessert. Then smoothing it.




En sonunda da 4-5 parça çikolatayı rendeleyip üzerine serpiyoruz.

Finally, we're grasping a couple of pieces of chocolate and putting on top of our pumpkin dessert.



Afiyet olsun!

Bon appetite! 

8 yorum:

  1. Çok ilginç duruyor, ilk defa gördüm bu tatlıyı! Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Bak bu çok hoş olmuş,ürün incelemesi iyi hoş da arada mumdur-tatlıdır renk katıyor. Granolanın balını az tutup,soya sütü ile tüketince -bence- mükemmel oluyor,arada kahvaltı niyetine hazırlıyorum.Damak tadınıza uygunsa bir deneyin derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soya sütünü de deneyeceğim inşallah bi ara, hep öteliyorum nedense:)

      Sil
  3. Bayıldım ben buna, şu sıralar kabağa fena sarmış durumdayım zaten, bu tarif harika oldu canım :)

    YanıtlaSil
  4. ikiside enfes olmuşşş tamda diyetteyken böyle krema falan olmadı ama şimdi ne yicem ben :) ellerinize sağlık canım afiyet bal şeker olsuuun :*

    YanıtlaSil