7 Mart 2013 Perşembe

8 Mart


Hayat duruşum malumunuz, "feminist işte yea"dan öte "FEMİNİST!" şeklinde etiketlemekte fayda var. Feministim diye de kadınların makyaj katliamlarını sineye çekecek halim yok, burdan vurmaya çalışanlar oluyor, güzel gülüyorum. Evet efendim neyse konu bu değil, konu 8 mart tabi.
Şimdi burda bir ton akademik dil döküp konuyla alakası olmayan insanlara "Nasssssı yani?" dedirtmenin bir anlamı yok. Sıkıcı bir yazı olmasının da hiç ama hiç bir anlamı yok. O yüzden gayet anlaşılır, up to the point yoluyla, kısa ve öz biçimde meram sunmaktan yanayım.

8 Mart'ın özel olarak kutlanmasını bile hakaret sayan feminizm kollarındaki ana düşünceyi bir kenara bırakırsak, 8 Mart kadın onurunun ve gururunun günüdür. "Kadın" derken utanan toplumun içinde bas bas bağıramadığınız "Bayan değil, kız değil, kadınım ulan ben!" çığlığının belki de sembolik ve bir o kadar da teorik günüdür. Şiddet görürken sesini bile çıkaramayan kadınların teoride hatırlanabildiği, acılı ama hala onurlu gündür.

Şampanya patlatılıp kutlanan özel gün ve haftalar serisinden, acısının derinliği yönüyle ayrılır; doğduğunuz halin ölüm sebebiniz olabileceğini hatırlatır. Erkek egemen dünyada (toplum bile ayırmıyorum, her bir coğrafyada) ikinci sınıf muamelesi görürken, namusunuzun nasıl o güruhun birinci sınıf derdi olduğunu anlatır. Sadece üreme makinası gibi yaşarken akıp giden hayatları, farkına varılamayan kadınlığı, ve sürekli pohpohlanan "paşam, oğluşum"ları ciyak ciyak bağırır. 8 Mart, kadınları çiğneyenleri ipe astırır.

Bu şartlarda, ve daha kötüsünde, hatta en kötüsünde de, kadın olduğum için işkencelere maruz kalsam da, tek diyeceğim sade ve sadece "İyi ki kadınım!" olacak. Kadınlığımın gururunu kimsenin tanımlamasına izin vermeden gördüğüm güneşli günler, mezarım kazılana kadar devam edecek. Ve biliyorum ki, er ya da geç, bu anlaşılacaktır ki, kadınların özgürleşmesi erkeklerin özgürleşmesi demek. Tüm yükü sırtlayıp erkekliklerini kanıtlamak zorunda kalmaktan kurtulup, güçsüzlüklerinde rahatça ağlayabilmeleri demek. Yine biliyorum ki, kadın hareketi, erkeklerin de yüz akı olacak bir savaş demek.

Hepinizin Kadınlar Günü kutlu olsun. Kadın olan, ve kadın hisseden herkes; gururumuz; kalanların da gururudur.

xx

4 yorum:

  1. çok güzel bir yazı olmuş. bu yazı için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. bugünle alakalı okuduğum en güzel yazıydı. değme enteller bu kadar net anlatamazken bunu başardığınız için tebrikler.
    http://kurabiyegibikiz.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok çok teşekkür ederim. Gerçekten.

      Sil