26 Ağustos 2014 Salı

Ailemizin Yeni Üyeleri: Bisküvi&Fındık ve Guinea Piglerle İlgili Bilgiler // New Guinea Pigs!


Merhabalar!
1 haftadır tatlı bi telaşım var. Eğer Instagram'dan beni takip ediyorsanız biliyorsunuzdur zaten; uzun zamandır istediğim Guinea Pigleri aldım! İlk günden beri sürekli sorular geliyor, merak eden çok kişi oldu. O yüzden zevkle bir yazı yazmaya karar verdim.
Fotoğraflara bakarken "Seni yeriiiiiiiiiiiiiiim!" nidalarıyla 15-20 sn ara veriyorum bakalım ne zaman bitecek bu post hahah



Tanıştırayım: Yakışıklılarım Bisküvi ve Fındık!

Bilmeyenleriniz için; Cavia (guinea pig), dünyanın en en en tatlı hayvan türlernden biri. İsmindeki pig sizi yanıltmasın: Domuzlarla hiç bir akrabalıkları yok.


Son 2 aydır neredeyse her gün Cavialar hakkında araştırma yapıp videolarını izliyordum, gerçekten delirmiştim. Ama ev şu an beslemek için pek uygun değildi, gerçi hala değil, çünkü bu hayvanlar oldukça büyük yerlerde(neredeyse odanın yarısını onlara ayırmak gibi bir boyut) yaşamayı seviyorlar.
Ama tabi bu kadar kafaya takmışken dayanamadık, aldık.
Neden iki tane aldığımı söyleyeyim en baştan; Cavialar gruplar halinde yaşıyorlar doğada, o yüzden tek başına bir Cavia çok kolay depresyona girip hastalanabiliyor. En az iki, ideal olarak üç Cavia birden alınması tavsiye ediliyor.

Onları aldığımız an, eve giderken

İkisine de hemcins aldım çünkü anında hamile kalıp size yavrular müjdeleyebiliyor dişi Cavialar.
Fındıkla Bisküvi erkek, ve şu an tahmini 3 aylıklar. 1.5 aylıktan önce annelerinden ayırılmaması gerekiyor zaten.


Caviaların çokça türü var. Hollandalılar kısa tüylü ve daha çok büyük bir fare gibi dururken Perular ve Abyssinianlar uzun tüylü oluyor. Perular en uzun tüylü olanlar, bakımı haliyle daha zor. Amerikanlar vs. daha bir sürü safkan tür ve ara geçiş melez tür var. O yüzden internette bir sürü farklıymış gibi duran hayvan görürseniz şaşırmayın Cavia aratırken.


Üstte Fındık ennnn tatlı beybi haliyle poz veriyor, altta da Bisküvi kucağıma sere serpe uzanmış uyuyor.

Bisküvi de Fındık da Abyssinian. Farkları şu ki Fındık'ın annesi ve babası safkan Abyssinian iken Bisküvi'nin ya annesi ya da babası kıvırcık bir Cavia türüymüş. Bisküvi daha ağır ve büyük, kulakları da Fındık'tan daha değişik.

Ben hem tavşan hem de hamster beslemiş biri olarak, illa birine benzeteceksem, kesinlikle tavşana benzetiyorum onları. Sincaba da benzeyen yönleri var tabi, ama memeli kemirgen ailesinden oldukları için hepsinde birbirine benzeyen özellikler oluyor.

Cavialar muhteşem derecede insan canlısı ve sosyal hayvanlar olarak biliniyor, bu yüzden çocuklar için en uygun evcil hayvan oldukları söyleniyor.


Çoğu zaman gözleri açık uyuyorlar ama çok güvende ve sakin hissederlerse bir müddet gözlerini kapalı da uyuyabiliyorlar.

Çok çok çok korkaklar; kafesin yanından geçerken adım sesinize bile çıldırıp köşelere sokuluyorlar. Ama sürekli konuşup sesinizi onlara alıştrırsanız, sizin sahipleri olduğunuzu algılayacak ve daha az korkacaktır.

Fazlaca ilgilenmeniz gerekiyor, kucağınıza alıp durmadan konuşmazsanız huzursuz oluyorlar. Gününüzü falan anlatın diyor çoğu kişi, yani yumuşak bir sesle sürerli bir konuşma olmalı.


Cavialar vejeteryan oldukları için yeşil sebzeler, havuç, erik, maydanoz, elma ve yeşil biber diyetlerinin temelini oluşturuyor. Guinea Piglerin yemek tablosunu isterseniz internette bulabilirsiniz.
Yemelerinin zararlı olduğu şeyler konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor, aşırı hassas bünyeleri var.





Bir de çıkardıkları sesler ve anlamları mevzusu var. Oldukça karışık bir konu aslında. Ama genelde severken voink voink tarzı kısık bir ses çıkarıyorlar. Korktuklarında da grrr gibi bir sesle beraber titriyorlar. Şimdilik kendi hayvanlarımdaki gözlemlerim bunlardı daha doğrusu.

Yıkanmaları pek önerilmiyor ama uzun tüylü türler ayda bir de olsa hafifçe suyla ıslatılıp Guinea Pig şampuanıyla yıkanabiliyor. Şampuanın siparişini de bugün yarın vereceğim.

Kafes konusuysa derya deniz bir mesele. Çok fazla şey okudum bu konuda ve bir çok farklı türde uygulamayla ilgili fikirler edindim. Bisküvi ve Fındık bana biraz daha alıştığında onları hayata geçireceğim ama merak edenlere faydalı sitelerin linklerini yolluyorum, soran baya kişi oldu çünkü.

Son olarak, çok huzur verici ve dinlendiriciler. Amerika'da terapatik hayvan olarak da adlandırıyormuş bazı psikologlar, gerçekten öyle, terapi gibiler.

Cavialar 5-7 sene arası yaşayabiliyor.

Sizin de Cavianız varsa ya da almayı düşünüyorsanız lütfen benimle paylaşın!

xx

8 yorum:

  1. Bu beybilere bizzat şahsım fena hasta, almayı pek düşünmüyorum çünkü evimde zaten bir köpeğim var, ama sende gördükçe ben de mutlu oluyorum, tatlı ötesi ikisi de!

    YanıtlaSil
  2. Canımmmmmmmm yeni bebişlerin hayırlı olsun, aileye hosgeldiler. Cok tatlı bakıyorlar :) Benim de bir ara cok istemişliğim vardır ama evde bir kedimiz olduğu için sıcak bakamıyor ev ahalisi. Güzel güzel fotoğraflar bekliyoruz senden minmişlerle :) Opuyorum.

    YanıtlaSil
  3. çok cesursun almaya cesaret edebilir miyim bilmiyorum bir kuşum da olduğu için :)ama çok tatlı gözüküyorlar

    YanıtlaSil
  4. yeğenim aşık bunlara, evinde bir odayı onlara ayırdı:) çok şekerler ama

    YanıtlaSil
  5. Çok şirinler Allah bağışlasın :)

    YanıtlaSil
  6. Çooook şirinler!!! Tuvalet alışkanlıkları nasıl peki?

    YanıtlaSil
  7. Süperler:) bayıldım! Canlarım benim tipleini yerim ben onların;) ! Sağlıklı ve hep böyle şeker geçinip gidin;)

    YanıtlaSil