6 Şubat 2014 Perşembe

Iphone 5S'imde ve Ipad'imde Neler Var?//What's On My Iphone 5S&Ipad?-Tag


Merhabalar!
Iphone'umda neler var tag'ini 1.5 yıl önce yapmıştım, şimdi tekrar ortalarda dolanmaya başlayınca updated versiyonunu yapmak istedim. Ipad'imi de işin içine dahil ettim çünkü her ne kadar Icloud'la ikisine de aynı anda aynı applicationları yüklemiş olsam da, telefonumda tutmayıp sadece Ipad'imde kullandığım uygulamalar var. Böylece, kullandığım tüm uygulamaları gösterebilmiş olacağım.

Telefonum altın rengi Iphone 5S, Ipad'im de 4th Generation Wifi+Cellular(MM). Başlayalım!


Eskiden telefonumu deli gibi doldururdum, özellikle oyuna boğardım ve zamanla bunun çok gereksiz olduğunu farkedip sadelikten yana olmaya karar verdim, göreceksiniz birazdan.

Iphone'un orjinal simgelerini değiştirdim, çok şirinler, bunu hangi programla yaptığımı sırası gelince anlatacağım. İlk sayfada sık kullandıklarım var. Pinterest, Tumblr ve We Heart It inspirational olması açısından oldukça pozitif siteler, gün içinde sıkça girip paylaşılanlara bakıyorum.

Diğer sayfada gruplamalar var. İlk grup Serious, ciddi ve sıkıcı şeyler var. Goodreads, önceki postumda da belirtmiştim, inanılmaz iyi bir kitap sitesi. Okuduğunuz kitaplara yorum yapabiliyor ve insanların diğer kitaplarla ilgili yorumlarını okuyabiliyorsunuz. Okumak istediklerinizi dolabınıza yerleştirip unutmamanızı sağlayabiliyorsunuz vs. TeamViewer, bilmeyenler için, uzaktan başka bilgisayarları yönetme programı. MetuLibrary de master yapan bir Odtülünün olmazsa olmazı, kütüphane=master sonuçta. Kalanlar kendini açıklıyor zaten.

Müzikle ilgili kısımda radyo Fenomen ve SoundHound var, ikincisi dinlediğiniz şarkının adını bilmiyorsanız programa dinletip bulmanızı sağlıyor. Müzikleri online dinlemiyorum, direkt olarak Müzik kısmına bilgisayarımdan aktarıp dinliyorum o yüzden burası biraz boş.

Oyunlar kısmı Angry Birds Go ile başlıyor. Angry Birds serisinin tümünden farklı bir yarış oyunu bu. Bunun dışında Tetris ve Bilardo çok sık oynadıklarımdan. Ama en sık oynadığım Quiz Up ve Zynga Poker. Quiz Up'a bir yakından bakmakta fayda var.





Hayatımda oynadığım en iyi, şirin, renkli, eğlenceli bilgi yarışması oyunu. Sizi dünyanın bir yerinden biriyle eşleştiriyor seçtiğiniz konuya göre, ve 7 soruluk ufak bir yarışmaya başlıyorsunuz. İçinde abartısız binlerce konu ve soru var, aklınıza gelebilcek her konuda setler halinde sorular ve yarışmacılar var. Adınızın altında küçücük bir ülke bayrağınız çıkıyor ve karşınızdakinin de hangi ülkeden olduğunu biliyorsunuz. En iddialı olduğum kısım Flags, ufacık adaların bayraklarını bile bu oyun sayesinde öğrendim. Ayrıca başkentler, coğrafya, tarih ve felsefeyle ilgili konuları da çok sık oynuyorum. Eğer Quiz Up oynuyorsanız, kullanıcı adınızı aşağıya yazın ve karşılaşalım!

Zynga Poker diğer bir bağımlılığım, poker aşkım ve becerim su götürmez. Şu aralar rekorlardayım, 2.5 milyon civarlarında seyrediyorum.


Minion Rush da, yeni indirdiğim, ünlü Despicable Me çizgifilminin koşmalı oyunu. Temple Run gibi az inmeli çıkmalı değil, gayet de zor ve çok boyutlu bir koşu oyunu. Tavsiye ederim. Çizgifilmini ben de izlemedim, yani şart değil:)



Fotoğraf düzenlemek için kullandığım programlar da bunlar, ama genelde fotoğrafları bilgisayara atıp gerçek bir düzenleme yapmayı tercih ediyorum, Adobe Photoshop CS5. Bu tarz editleme programlarından yüz tane tutuyordum eskiden telefonumda, sonra hepsinin aynı şeyi yaptığını farkedip 3 tanesini bıraktım sadece.

İlk sayfada çok sık kullandığım social kategorisindeki uygulamalar dışında, burda Viber, Vine, Bloglovin, 4SQ vs. var, en çok Bloglovin'i kullanıyorum tabi. Jelly'i de indirdim ama kurmadım, biraz yaygınlaşmasını bekliyorum çünkü daha adam akıllı kimse kullanmıyor.

You'll need these grubunda da, ihtiyaç dahilinde kullanılacak uygulamalar var. Taksi bulma programları olmazsa olmazım, Ego Ankaralılar için mükemmel bir program çünkü otobüsün gelme süresini saniyesine kadar geri sayımla bildiriyor. Maçkolik maç sonuçlarına baktığım yer, zaten fanatikliğim malumunuz. Türkcell'in Hesabım uygulaması çok başarılı, fatura bilgilerinize, kaç dakikanız kaldığına, internet kotanıza ve hatta en çok hangi numaralarla kaç dk konuştuğunuza kadar her şey var. Easy Back-Up bir iphone kullanıcısının olmazsa olmazı bence, çünkü rehberiniz delirip silinirse karalar bağladığınızla kalmak yerine buradan geri yükleyebiliyorsunuz. ShareMyFare daha çok yaygınlaşmamış ama çok başarılı bir fikirle ortaya çıkmış bir uygulama bence. Gideceğiniz istikametten geçecek başka birileri varsa, yol parasını bölüşüp onların aracıyla gitmeniz için size eşleşme yapıyor. Tabi Türkiye'de buna ne kadar güvenirsiniz orası muallak.

Telefonda default olarak gelmeyen ama dünyanın en kaliteli programları arasına giren bu üç programı Ipad'de anlatacağım çünkü genelde orada kullanıyorum.


Bu kısım, Müzik dışında, pek kullanılmayan Iphone programları. Sonuncusu, CocoPPa, başta gördüğünüz özel dizayn edilmiş simgeleri yapmayı sağlayan program. Şöyle çalışıyor;



İçinde bir sürü hazırlanmış simgeler var ve siz istediğiniz programa istediğiniz simgeyi atayabiliyorsunuz. Bu program sadece kısayol oluşturuyor, yani sizin var olan programınız üzerine kurulmuyor. Bu sebeple, sakın orjinal versiyonlarını silmeyin, bir grupta tutun.



Şimdi Ipad'e geçebiliriz!


Kedi insanı olduğumu artık herkes biliyor, ama şu pembe patileri ekrana koymadan nasıl durabilirdim ki?


Ana ekran arka planı da oldukça pastel, cotton candy pinklerden gidiyorum. Ipad'im oldukça dolu, o yüzden sadece ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir kısım uygulamaya yer verdim. Bunlarla bile çok uzun olacak, hepsini tek tek anlattığımı düşünemiyorum bile. Evet şimdi özellikle anlatmak istediğim programlara geçelim;







World Atlas muhhhteşem bir atlas programı. 3 boyutlu çizimlerle tüm ülkeleri, nüfuslarını, ünlü ürünlerini vs. sesli bir şekilde anlatıyor. Saatleriniz geçebilir bu programla, çok bilgilendirici ve eğlenceli.




Sketches, inanılmaz güzel bir çizim programı. O kadar değişik kalem uçları var ki gerçekten düz çizgiyle farkını farkediyorsunuz. Mesela ben üstteki keçeli kalem tarzı bir şeyle yazdım ve keçeli kalemin son hamlesi nasıl incelirse o şekilde bitiyor, çok dikkatli tasarlanmış. Onlarca değişik uç ve desen çeşidi var solda, çok çok severek kullanıyorum!


Wunderlist, listeleme ve organizasyon için şık bir uygulama. Ben burada almak istediklerimi yazmışım, ikisini alınca üstünü çizmişim, Mac Patina ve Clinique Pore Minimizer hala wishlistimde duruyor.








Gelelim asıl meseleye... PIXEL PEOPLE! Allahımmm bu oyuna aşığım! Hala oynamıyorsanız ya da pixel tarzı oyunları sevmediğiniz için uzak duruyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Oyunda, var olan meslekleri birbiriyle birleştirip, mutasyon geçirtip değişik insanlar değişik meslekler ortaya çıkartıyorsunuz. Mesleklere uygun da apartmanlar, binalar inşa ediyorsunuz. İnsanlar, yapılar, hepsi piksel piksel, o kadar tatlı ki anlatamam! Bağımlısıyım, çok uzun zamandır hem de.



Bu arada, eğer üstteki Atlas'tan daha ciddi bir şey isterseniz, yine çok başarılı bir uydu programı olan, adı da Atlas olan bu uygulamayı öneririm.

Rhonna design, fotoğrafların üzerine değişik fontlarda soft görüntüde yazılar yazmanızı sağlayan bir uygulama. Çok kullanışlı gerçekten.

Kayak, güzel bir seyahat düzenleme uygulaması. Biletten otele kadar her şeyin fiyatını ve yerini, yorumlarla beraber listeliyor.





Hello Vino, mükemmel ötesi bir şarap seçme programı. Hangi yemekle hangi tarz şarap içilir'den çok daha öte giden ve her adımı sizin şarap zevkinize göre yapan, sonunda da size tam olarak aradığınız şarabı detaylarıyla gösteren bir program. Çok çok çok sevdim.

Makr, ne nasıl yapılır tadında ilham verici, şirin bir program. Daha çok kurcalamadım ama baktığım kadarıyla gayet minimalistik ve güzel bir uygulama.



Geçen yıl da dahil olmak üzere tam bir Clash of Clans oyunu delisiydim ama sonra sıkıcı olmaya başladı ve sildim. Aynı mantık, Japon kültürüyle bezenmiş hali. Çok sevdim: Samurai Siege!




Iphone kısmında, Ipad'de anlatacağım dediğim Apple dehası uygulamalarla bitireceğim. Garage Band, sanatçıların bizzat kullandığı ve hatta bazılarının albümlerini kaydettiği program. Tam tamına stüdyoda çalınmış seslere sahip olan bu program normalde paralı, ama ben çok nadir rastlanan bir iki güne yetiştim ve parasız olarak indirdim. Müzikle ilgiliyseniz, vereceğiniz paraya değecektir. Hayatımda duyduğum en temiz enstruman sesleri burda, ayrıca sesinizi kaydettiğinizde arkaya koro, tiz ve alto alt tonlar vs. aklınıza gelen her şeyi ekleyebiliyorsunuz. Çaldığınız enstrumanları birleştirip tek şarkıya koyuyorsunuz sonunda, asıl amaç tek bir şarkının tüm bölümlerini tek tek yapıp mükemmele ulaşmak zaten.




IMovie, gelmiş geçmiş en başarılı video editleme programı olarak biliniyor zaten. İsterseniz fragman yaratabiliyorsunuz, tam olarak Hollywood fragmanı gibi bir şey oluyor elinizde sonunda, hem müziği hem zoom in/zoom out hareketleri, yani kısacası her şeyiyle çok kaliteli fragmanlar yapabiliyorsunuz. Çok kolay, maksimum 15 dk'nızı alır.

Iphoto da, bildiğiniz gibi fotoğraf düzenleme programı ama bilgisayardaki photoshop'umun yaptıklarının yüzde 70'ini yapıyor, inanılmaz gelişmiş bir uygulama. Üçü zaten set gibi, free bulursanız mutlaka indirin.

Çok uzun oldu, burda bitsin o zaman. Lütfen bana uygulama önerilerinizi yazın, denemeyi çok isterim!

xx

12 yorum:

  1. Merhaba :)
    Sketches uygulamasını indirdim hemen,gerçekten de el yazısı gibi pek hoşuma gitti :)
    Benim kullandığım uygulamalar ise : Uno,Yokee,Subway Surfers,Fizy,Pixlromatic,Kelime Oyunu vb. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yokee'yi indirdim ve saatlerdr şarkı söylüyorum, çok teşekkürler tavsiye için! :)

      Sil
  2. BAYILDIM!
    Gerçekten bayıldım. İphone 5 kullanıcısıyım ama telefonun hakkını vererek kullanıyorum -kullanamıyorum- ama senin kullandığın programlara, düzenine, arka planına kısacası her şeyine bayıldım. Bana şöyle bi şey lazım dediğin programları da sayende bulmuş oldum. :)
    Ayrıca cocoppa'yı şimdi hemen indirdim!
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, yardım edebildiğime çok sevindim gerçekten:)

      Sil
  3. benim gibi uygulama işleriyle uğraşmayı pek sevmeyen biri için çok faydalı olmuş, hemen birkaç uygulama indirdim bile! :)

    YanıtlaSil
  4. Cocoppa birkaç gün önce tanıştığım ve bayıldığım bir uygulama. Çok yararlı bir yazı, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. mükemmel bir yazı olmuş gerçekten, birkaç tane uygulamayı not aldım, deneyeceğim en kısa zamanda. Ama en çok şimdiye kadar okuldaşım olduğunu bilmiyor olmama şaşırdım :)

    YanıtlaSil
  6. daha yeni iphone 5s almış ve ipad almayı planlayan biri olarak paylaşımınızı çok faydalı buldum. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. Harika yazı! Düzenine bayıldım!

    YanıtlaSil
  8. quiz up ı indirdim ve bayıldım elimden düşüremiyorum !! :)

    YanıtlaSil
  9. postu okur okumaz gece gece quizup indirdim ben de çok hırs yaptım :) elimden bırakamıyorum ;)

    YanıtlaSil