23 Şubat 2013 Cumartesi

Sınırlı Bütçe: Nelerden Feragat Edebiliriz?



*Görsel bana ait değildir*

Merhabalar

Ucuz makyaj konusundaki fikirlerimi bloğumu takip edenler bilir, bir çok tartışmaya da meze olmuştur ama durum bu, "çoğu" ucuz makyaj malzemesinin oldukça zararlı ve işe yaramaz olduğunu düşünüyorum. Bu konudaki fikrim, cebimdeki parayı değiştirmiyor tabi. Sizinkini de öyle. O yüzden, illa ki ucuza kaçmamız gerekirse, hangi ürünlerde ucuza kaçabileceğimizi ve hangilerinde asla kalitesiz ürünlere el sürmememiz gerektiğini konuşmak istedim.

Peşin açıklamam yine şudur ki, artık açıklamaktan sıkıldım ama tekrarlayalım kavgalar dönmesin yorumlarda, ucuz=kalitesiz diye bir durum yok. Ama "ucuz" dediğinizde "Türkiye'de" aklınıza gelen ana akım markaların ÇOK BÜYÜK KISMI rezil. O yüzden şimdi ayırmaya başlayalım ve tartışmadan faydalı olmaya çalışalım.



Hangilerinde daha ucuz ve görece kalitesiz alternatiflere geçiş yapabiliriz?

1-Kaş kalemi: Misal, Mac'te kaş kalemi 49 lira. Gerek var mıdır tartışılır. Tartışılırsa ne yapıyoruz, bütçemize göre olanı gönül rahatlığıyla alıyoruz.

2-Highlighter: Hep kullandığım Nars Albatros Highlighter 65 lira. Muhteşem bir ürün ama çoğu insan highlighter kullanmıyor bile, heves ettiniz ama 65 lira vermek mi istemiyorsunuz? Hemen daha ucuz alternatiflere yöneliyorsunuz, ve içiniz de acımıyor.

3-Ruj: Yine high-end gidelim, Mac'te rujlar 49 lira. Eşsiz denebilecek çok rengi var, asla kalitesiz markalarda dupe'unu bulamayacağınız. Ama her markada olan bir renk istiyorsunuz, ve kalıcılığı çok da umrunuzda değil, ben yenilerim saat başı diyorsunuz, o zaman gidip ucuzu seçebiliyorsunuz.

Hangilerinde ASLA ucuza kaçıp kalitesizliği göze almamalıyız?

1-FONDÖTEN: Büyük büyük harflerle yazıyorum. Yüze ve göze direk temas eden hiç bir üründe kalitesizliği seçme şansımız yok. Veriyoruz paşa paşa 100 küsür liramızı, cildimizin 10 sene sonraki halinden şüphe duymadan her gün kullanıyoruz.

2-Rimel: Çoğu insan rimelin de ucuza alınabilecek kategorisinde olduğunu düşünür ama benim için asla böyle değil, göze direk temas var yine, ve şahsen asla göze alamam kalitesizliği.

3-Far: Rezil rezil göz kapağında biriken farları almayalım ama bir zahmet değil mi?

4-Dudak kalemi: Ruja eyvallah, ama dudak kalemi hata affetmez. Saçma bir şekilde akarsa rezilliğin boyutu büyük olur. Akarsa değil zaten o, akar. Net.

5- Allık/Bronzer: İkisinin de kalitesizi felakete yol açar, yanağımızda otoban şeridi gibi bir renkle gezeriz, sonra bu bloğa bakarız, "Aa ne kadar nefret dolu yazıyor bu hatun da canım cık cık cık." deriz. Dememek için yapmayalım.

6- Ve en önemlisini sona saklayarak; SKINCARE: Nemlendirici, göz kremi, gece ve gündüz kremleri, peelingler, maskeler, serumlar ve makyaj altı bazları ASLA ucuza kaçayım kafasında alınabilecek şeyler değil. Lütfen geleceğe yatırım yaptığınızı unutmayın. 10 sene bile sürmez kötü bir skincare ürününün sizi mahvetmesi. Ve sürpriz, geri dönüşü yok.

İyi geceler diliyorum
xx


34 yorum:

  1. belki far maddesine bir opsiyon konulabilir diye düşünüyorum: far bazı.
    far bazı kaliteli olduğu sürece kullanılan farın ne olduğu önemsiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke öyle olsaydı, ama maalesef öyle değil. Benefit, Mac, Urban Decay, bu üçünün far bazlarıyla(ki birini her zaman kullanıyorum) da rezil farlar denedim ve daha 15. dakika olmadan saçmaladılar göz kapağında. Aynısını yine Mac, Clinique, Dior farlarla denediğimde 14 saati gördüğüm oldu yerlerinden kıpırdamadan.

      Sil
  2. tüm dediklerine katılmakla beraber, bence rujun da kalitesi çok önemli. her ne kadar kişi saat başı tazelemeyi göze alıp dupe'u bulunacak bir renk istese bile aslında ruju yutuyoruz sayılır ki, böyle bir ürünün içinde abuk subuk maddeler olabileceğini düşünmek çok içimi rahat ettirmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum, ya açıkçası bana kalsa kaş kalemi dışındakilerin hiç biri ucuza kaçmalık değil yani, ama işte şartları zorlamak gerekirse diye ordan burdan kırpma çabaları.

      Sil
  3. kesinlikle çok haklısın cildimizi seviyorsak cüzdandan fedakarlık yapmalıyız

    YanıtlaSil
  4. şu yazıyı bütün arkadaşlarıma yollayasım geldi. bi fondötene 100 lira verdiğimi duyunca inanamıyor kimse. 40 lira bile pahalı geliyor millete, halbuki başka her şeye para yetiştirmeyi biliyorlar. her şey 1 milyoncudan aldığı fondöteni kullanan var ya! "10 sene sonra cildin ne hale gelecek" dediğimde dediğimde de cevapları fiks: "sanki senin kullandıklarının içinde zararlı kimyasal yok"
    bir de çakma parfüm alıp tenine sıkan var. ben orijinal parfümü bile giysime sıkıyorum.

    peki ojeler hakkında ne düşünüyorsun? diğer ürünler kadar takılmıyor sanırım... ben şahsen 20 liralık oje de kullanıyorum, 3 tanesi 1 liralık oje de :))

    Son olarak, farın ucuzuna ben de kaçmıyorum pek ama maskarada kaçıyorum. bu yazı vesilesiyle bir daha düşüneceğim bu konuyu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Bak napalım biliyo musun, aklında tut o arkadaşlarını, 10 sene sonra bir kahvelerini içelim uğrayıp, "yüz yüze" ;)

      Çakma parfüm işi beni zaten deliliğe sürükleyen bir şey, içindeki ÖLÜMCÜL kimyasallar umurlarında olmasın tamam eyvallah, ama kokusunda meymenet yok neyin tırıvırısını yapıyorlarsa hala. Sonuçta orda adam zevkten 300 liraya satmıyor o parfümü ve ben de zevkten 30 lira yerine 300 lira vermiyorum, her şeyin bir karşılığı var.

      Oje konusunda çok pahalı ojeler kullanmıyorum açıkçası, çünkü yapısal farklılık bile bir yere kadar, eninde sonunda aynılar. Ama oje koleksiyonerleri var, Chanel, Dior, China Glaze, Essie, OPI vs. tüm iyi markaların renklerini sıkı sıkıya takip edip paralarını onlara yatırıyorlar, onlara saygım var tabi ki. Sadece bana göre bir iş değil. Kuruyorlar sonuçta 4-5 ay sonra.

      Maskara konusu evet genelde ucuzu da olur mantığı var biliyorum, ama bana kalırsa göze direk sürülen hiç bir şeyin kalitesiz mazereti olamaz o yüzden şahsen tercih etmiyorum.

      Sevgiler

      Sil
  5. Güzel bir yazı olmuş ne yazıkki biz kozmetik delileri bir ruj alacağımıza 10 tane alıyoruz aslında kaliteli ruja verilecek parayı çoktan harcıyor fark etmiyoruz sonra son kullanma tarihi geçiyor atıyoruz insan oğlu aç gözlü:((
    kelebeketkisi39.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yazımda aynen şöyle yazmışım bununla ilgili "Bu tarz yaşam stilinin adına QUALITY OVER QUANTITY diyoruz. Türkçe meali; sayıca fazla olana karşılık kalite. YANİ, çok fazla dandik, hiç bir işe yaramayan ürün almaktansa bir adet pahalı ama taş gibi ürün alırım. Bu sadece kozmetikte değil, hayatın her alanında olduğu için bu yaklaşım hayat tarzı olmakta."
      Haklısın cidden. Teşekkürler:)

      Sil
  6. genel olarak size katılıyorum ama anlamadığım drugstore ürünlere karşı olan bu nefretinizii hangi ürünlere borçlusunuz blmek isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Deneyim konusu da şu şekilde,borçlu değilim hiç birine, çünkü çok şükür ki birini bile yüzüme sürmüş değilim. Özellikle drugstore ürün fanatiklerinde yaptığım şahsi denemelerimin sonucu bu. Bu olaya baya kafa yorup o insanların makyajlarını farklı tekniklerle ve drugstore ürünlerle yaptım 4-5 ay boyunca ve sonuç rezalet. Kendi kendilerine yapmalarını istedim aynı makyajı, o çok daha berbattı. Sonra onlar da doğru yolu buldu zaten:) Ki denemeye gerek yok bi şeyin rezil olduğunu bilmek için, hiç uyuşturucu kullanmadım ama hayatımı mahvedebileceğini biliyorum mesela:)

      Sil
  7. Fondöten, kremler gibi ürünlerde ben de asla ve asla ucuza kaçılmaması gerektiğini düşünüyorum.
    Far ve ruj olarak ürün yelpazem değişiyor. Ama oje de açık söyleyeyim çok beğendiğim bir renk olmazsa gidip 40-50 lira vermeyi içim elvermiyor.

    Güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ojede ben de öyleyim, vermiyorum yani, ama verene de saygım var, koleksiyon tatmin vs. olayı, herkesin başka şeye hassasiyeti var :)

      Teşekkür ederim:)

      Sil
  8. yazın çok hoş olmuş bende orta karardayım aslında kaliteli ürünlerimde var ucuz ürünlerimde ucuzları çıkarmayı planlıyorum hayatımdan :) sağlık açısından ucuz rujda kullanılmamalı aslında yeme riski söz konusu ama işte alınıyo..

    Çakmaları alana ne demek lazım bilmiyorum kuzenlerim pek laftan sözden anlamıyo alma sakın dedim ama havalı oluyorum sanırım bu sebeple kendini beğenmiş falan hiç düşünmüyorlar sağlıklarını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:) Herkes bir gün anlayacak, o günün geç olmaması için yardım ediyoruz. :)

      Sil
  9. seni takip etmeye başladıktan sonra tüm kozmetikleri elden geçirip, çoğunu kapı dışarı gönderdim.fondöten kullanmıyorum, artık arada birkaç rengine bayıldığım için arada sürdüğüm biraz rezil :) farlar var renkten yanımda kıyamadım...yeniden paraya kıyıp az ve öz ürün almaktayım yavaş yavaş.ne kalabalıkmışım dedim ya az öz ve değerli olsun katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhteşem bir duruş zaten o "az ve öz olsun" düşüncesi, sadece makyajda değil, her şeyde böyle. Bloğun sizi bir şekilde etkilemiş olması beni onore eder, sevgiler :)

      Sil
  10. Açıkçası bu yazını sevmedim, yazı bir yana üslubunu beğenmedim. Neticede blogları yazanlar, senin benim gibi bloggerlar. Hiçbirimiz MAC'te MUA değiliz. O kadar iddialı ve agresif bir tavır var ki yazında, bu çok anlamsız. Beğenmezsen kullanmazsın...

    Senin rezil diye nitelendirdiğin ucuz markaları kullanan pek çok insan var... Aynı şekilde herkes bir ruja bir fondötene çok para vermek istemez. İsteyenede kimse karışmaz. Sınırlı bütçe derken, senin bütçen sınırlı değil gördüğüm kadarıyla, nelerden feragat edilebileceğini tahayyül edebilir misin? Mavi fara "ucuz görünür", kırmızı allığa "kezban" işi diyorsun?...

    İnsanların zevklerine müdahale etmek bir yana bu cesaretin beni şaşırttı... Herkes iyi bir fondöten kullanması gerektiğini bilir, kim yüzü mahvolsun ister? Cebinde parası olduğu halde kim senin dudak büktüğün, pardon "rezil" dediğin markaları kullanır? Herhalde bu cesaretini de kullandığın "High, high-end" markalara borçlusun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haaaydi bakalım baştan başlıyoruz. Ben erinmem, başlayalım.
      Sırayla gidiyorum ki kolay takip et.

      -Mac'te ya da başka bi yerde MUA olmadığıma dair bir bilgin var mı?
      -Beğenmiyorum, kullanmıyorum zaten. AYNI MANTIKLA, bloğu beğenmezsen okumazsın değil mi? :) :) :) :)
      -Karışan yok, kimin elinden gidip drugstore'unu alıp parçalamışım? Demek ki isteyen HALA alabiliyor.
      -Benim bütçem de GAYET sınırlı, sınırlı olmasa buraya "nelerden feragat ederiz" demek yerine "allah belanızı versin sizi fakirler!" yazardım. Üsluptaki sapma öyle olur, böyle değil. Tahayyül etmeme gerek yok kısacası, ben bi MAC far için AYLARCA para biriktiyorum, TAHAYYÜL DEĞİL, GERÇEĞİNİ YAŞIYORUM. Burda denilen ana fikir, ki asla anlamayacaksın ama ben YİNE DE açıklıyorum, bazı şeylere büyük paralar vermek manasızdır ama bazı şeylere de gerekiyorsa aylarca para biriktirip yatırım yapmalıyız, 10 tane ucuz alacağımıza 1 tane düzgün alırız şeklindeydi.
      -Kezban lafını hiç kullanmadım, nasıl bir sosyal çevreden geldiğine dair ipuçlarını rahatça alabiliyorum söylemediğim şeylere olan yaklaşımından
      -Cesaret demişsin de ben kimseye müdahale etmedim, EDEBİLSEYDİM CİDDEN EDERDİM MERAK ETME, ama edemiyorum, özgürce yaşıyor herkes.
      -TÜM BU CESARETİMİ BİLGİME, KARAKTERİME VE DURUŞUMA BORÇLUYUM.

      Umarım takip edebildin tüm "salya saçma"larına olan cevaplarımı.

      Sil
  11. Merhabalar, oldukça güzel bir yazı olmuş bende çok eleştirilim yüzüme pahalı markalar kullandığım için ama yüzüm sonuçta ilk fondötenim bile MAC ti benim başka bir şey denemedim hiç ve hep eleştirildim makyaj yaparken aynaya bile bakmayanlar tarafından. Hepsinden ayrı ben bunları alırken öğrenciydim bursluydum ve her ay tek bir ürün alıyordum kaliteli ya da iki tane alıp geri kalan şeylere çok para harcamıyordum çünkü hem görünüşüm benim için önemliydi hem de biyoloji okuduğum için malzeme kimyasından anlıyordum. Aynı şeyi kıyafette, yemekte herşey de yapıyorum bir şey alıcaksam ve yapıcaksam bir kere olsun güzel olsun değsin diyorum.

    Yalnız anlamadığım yani bilmediğim tek kısım dudak kalemi nasıl akıyor hiç başıma gelmedide yani göz kalemi gibi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, aynen ben de hiç bir şekilde milyar dolarlar kazanmıyorum ve kısıtlı bütçemle 10 tane saçma şey alacağıma bir tane kaliteli ürün alıyorum. Bu kadar basit. Ki dediğin gibi, bu sadece makyajda değil hayatın her alanında böyle. 1 tane olsun ama tam olsun.
      Dudak kalemi şöyle, özellikle koyu renk kalemlerde, dudağın altındaki minik gözle görülemeyecek çatlaklardan (özellikle kuru dudaklarda), sızıyor aşağı doğru. Kalemsizken görünmeyen çizgilerin içi bir anda kırmızı, pembe falan dolmuş oluyor, ve akıyor oradan aşağıya, eğer kalem kalitesizse.

      Sil
    2. Anladımm çok teşekkür ederimm:)

      Sil
  12. aslında buraya biraz alakasız olacak ama nereye yazsam bilemedim affola.senin de aklında varsa eğer bir fırça postu hazırlayabilir misin? daha önce favorilerini açıkladığın bir postun vardı sanıyorum ama ayrıntılı değildi fazla.far uygulamasında hangi fırçayı hangi bölgede nasıl kullanmak gerek hala kafam karışık.özellikle mac fırçalar hakkında bilgilendirirsen sevinirim :)

    YanıtlaSil
  13. Bence dudak kalemiyle aydınlatıcının yeri değişmeli.Elimde en ucuzları mac olan 15-20 civarı dudak kalemi var ve makyaj koleksiyonumdaki en gereksiz parçalar onlar sanırım,vaktinde nasıl bir gazla aldıysam artık :)
    Aydınlatıcı da çok önemli,zaten aydınlatma zor bir iş,kalitesiz bir ürün yalnızca kusurları aydınlatacaktır.Anca şu aydınlatıcı nasıl birşeymiş diyenler başlangıç için ucuz seçeneklere yönelmeli bence.
    Farları da birisi söylemiş,mac falan iyi ama Clinique,Dior son derece başarısız bence bu konuda.Marka genel olarak kaliteli olsada eğer fiyat yüksekse alınacak ürün önceden araştırılmalı diye düşünüyorum.
    Cilt bakımında da genelde kaliteli üründen yana olsam da önemli olan içerik.Yoksa La Mer içi vazelin dolu kremi yüzlerce liraya satıyor.Çoğu tonik alkol ve sudan oluşuyor falan filan.Ne diyelim,eğitim şart.
    Yazını ana fikrini sevdim bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dudak kalemlerinin kesinlikle kaliteli olması gerektiğine inanıyorum, şahsi sıralamamda taviz vermem kendilerinden. Mac dudak kalemlerimden de baya memnunum.
      Aydınlatıcı zaten önemli, kullanmayanlar ve merak edenler için her zaman ucuz seçilir doğal olarak.
      Far konusuna gelince, bir markayı komple MUHTEŞEM diye nitelendiremiyoruz zaten hiç bir şekilde. Ben bu markanın her yaptığının altına imza atarım diye bir kaide asla olamaz. Ama hangi markaların yaptıklarına elimi bile sürmeyeceğimi biliyorum en azından, turnusol terse doğru gidişten geliyor bu durum için. Ha ayrıca kendi fikrim, Clinique ve Dior'un denediğim farlarından hiç bi şikayetimin olmadığı yönünde. Araştırıp almak lazım hangi ürünü iyi hangisi vasatın altında diye, eğitim şart.

      Sil
  14. Eh zaten sen kullandığın ürünlerden memnnun kaldıysan önemlisi o.Bazen aynı ürün çok farklı performanslar gösterebiliyor nitekim.İş kimyasal içerikler olunca zaten dediğimiz bilgi sahibi olmak gerek .Avon içerikleri mesela ilk aklıma gelen,pek takip ettiğim bir marka değil ama listeyi şöyle bir okuduğumda hiç kullanılası ürünler gibi gelmiyor.Eğitim şart hepimize söylenmiş birşey bu arada,iğneleme falan değil :P
    Bu arada Nars'lara bir posta daha zam gelmiş ne zaman olduysa,artık 65 değil.Önünü alamıyoruz artışların

    YanıtlaSil
  15. Kesinlikle yazdıklarının hepsi doğru.Kesinlikle fondöten,nemlendirici,allık hata affetmez bana göre,far da tabi.
    Çok beğendim bu yazıyı açıkcası.Tam benim felsefeme uyuyor. :)
    Eskiden ucuz ucuz ürünler alıp yüzüme sürdüm mahvettim.Artık az ama öz olsun. :)

    YanıtlaSil
  16. Çok doğru yazdıklarınız,ben de yavaş yavaş elimden vasat ürünleri çıkartıp yerine sağlam ürünler almaya çalışıyorum.Kimya mühendisliği öğrencisi olduğum için artık daha çok farkındayım ürün içeriğinin önemini ve daha bilinçliyim.Makyaja yeni başlayan genç kızlar da LÜTFEN ucuz ürünlere kaçmasın,paranızı biriktirin tek bir ürün alın.

    YanıtlaSil
  17. bu yazıda tek katılmadıgım nokta far olayı cnkü bn flormar ,essense farlarını da kullanıyorum ve sabah 8den aksam 8e sapasaglam kaldıklarını bilirim bu birazda nasıl uyguladıgına far bazına ve göz seklinede baglı...diger konularda katılıyorum sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl uyguladığım kısmında sorunu olacak en son insanım, malzemeyle alakalı çok açık bir şekilde. Ben kullanmıyorum, isteyen tabi ki kullanmakta özgür:)

      Sil
  18. Bloglovin listemde varsiniz ve begenerek okuyorum sizi cogu noktaya da katilmakla beraber bir kac noktada exception- yapabilecegim konular var.

    Turkishcandycane.blogspot.com sahibesiyim ve cok aktif yazamasamda cok genis high end ve drugstore makyaj malzemesi ve skin care sahibiyim. Drugstore da gercekten altin degerinde urunler var acikcasi . Burts bee's , covergirl rujlari , milani , yes to carrots serileri, , maybelline color tattoo, sasirtici ama gercekten begenilecek seviyede.

    Mavi far kirmizi ruj konusuna gelince evet cok rukus bir kombinasyon fakat mavi fara karsi degilim. Mavi far o kadar kotu birsey olsa Mac ' e gittigimizde renk skalasi olmazdi . En sevdigim mavi far Cargo markasindan mesela. Urban decay de cogu paletinde yer veriyor bu renge. Benim icin Fun color ! Tabiki tek basina kullanmayip uygulasini bilenler icin . Benim yorumum bu sekilde.Sevgiler ...

    YanıtlaSil