6 Şubat 2013 Çarşamba

Saç Güçlendirici Bakım: 15 Bitkisel Yağ ve Maskeler

Merhabalar;

Saç bakımı ve Argan yağı konusunda ufak çaplı postlarım olmuştu ama detaya inerek ayrı bir yazı yazmak istedim.
Bildiğimiz üzere, saç bakımı için en etkili "dıştan" tedavi bitkisel kaynaklı yağlarla olmakta. Tabi ki ciddi saç sorunlarında doktora gidip içten tedavilere ilaç olarak başlayıp bunları destekleyici yan ürün olarak kullanmakta fayda var.
Bitkisel yağ diyoruz falan ama, hangileri bunlar? Ayrı ayrı işe yararlar mı?
En önemli yağları bir arada bulduğum bir ürün üzerinden konuyu anlatmak isterim aslında, çok daha kolay olabilir.

Bu yağı bana annem almış, büyük bir aktardan. Tek tek yağ alma düşüncesindeyken bunu görmüş ve içindeki yağları okuyunca almaya karar vermiş. Sanovital'in 15 bitkisel yağın karışımı olan saç bakım maskesini (15 TL) 2 haftadır her banyo öncesi saç diplerime sürüp 3-4 saat civarı bekletiyorum. Daha sonra market ürünü olmayan, eczane ürünü şampuanlarla saçımı yıkıyorum çünkü market ürünü şampuanlar %70 oranında krem bulunduruyor, yani saçınıza Arko sürer gibisiniz o banyolarda işin aslı.

Bu rutinde düzenli kullanım çok önemli. Bir banyo öncesinde yaptığınızı diğerinde yapmazsanız etkisini göremeyebilirsin.

İçindeki yağlara gelince;


Görebildiğiniz üzere, saç maskeleri için kullanılan hangi yağlar varsa neredeyse hepsi bunun içinde. Oldukça memnunum 2 haftadır, bitene kadar kesinlikle düzenli kullanacağım.

Bunu bulamayanlar için, en temel saç bakım maskesi olan badem yağı-saf zeytinyağı-çam terebentin karışımını tavsiye ediyorum. Hepsini aktarda bulabilirsiniz.





Burada altı çizilmesi gereken yer şu ki; zeytinyağı saf olmalı. Yani evinizdeki yemeklerde kullandığınız zeytinyağı bu maskede olmuyor. Aktardan almış olmak şart.

İyi bakımlar, disiplinli düzenli rutinler diliyorum.

xx

9 yorum:

  1. zeytinyağı şoku yaşıyorum şu an :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çoğu insan bilmiyor sonra da boşa gitmiş oluyor emekleri, saf olması şart.

      Sil
  2. Yalnız Karden, Çağdaş vb. aktar ürünleri de maalesef hakiki yağ olmuyor. Gerçek yağlar soğuk pres yöntemiyle çıkarılıyor ve ambalajında bu yöntemle elde edildiğine dair yazı oluyor, ancak bu yağlardan alırsanız saf yağ kullanıp gerçek etkiyi alırsınız. Diğerleri sadece havaya giden para ve zaman kaybı. Shiffa home veya Doa Kozmetik'i öneriyorum.

    Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karden'in yağlarının saf olduğuna inanıyorum şahsen ama teşekürler, Shiffa iyidir evet :)

      Sil
  3. ben de doa kozmetıkcıyım ve nasıl gıdıyo uygulamalar
    ılk etkıler gözle gorulur mu?
    ne varsa bu yağlarda var ben de tamamıyle bu yağlara yoneldım cok da memnunum bır tanesını de yazıcam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yaz, ben de tamamen yağlara döndüm tavsiye ettiğin bir şey olursa direk gidip alırım.

      Sil
  4. saç dipleri için değil ama saç tellerin için kesinlikle hindistan cevizi yağını tavsiye ederim.
    şimdi şöyle ki hygral fatigue denen bir olay var,saçımızı yıkadığımızda saç bir miktar suyu içine çekiyor kururken de kaybediyor.bu sürekli tekrarlanınca keratin molekülleri ayrışmaya başlıyor ve bir süre sonra saç esnekliğini yitiriyor.lastik bir bandı sürekli çekip bıraktığını düşün aynı şey işte.saçını yıkamadan önce hindistan cevizi yağını sürdüğünde su saçın içine eskisi gibi giremiyor,doğal olarak suyun verdiği zararı önlemiş oluyoruz.ama asıl güzel kısım saçın iç katmanına yani cortex e kadar işleyebildiği bilimsel deneylerle kanıtlanmış tek yağ.diğer yağlar sadece saçın dış kısmında manto gibi duruyor.(bu da azaltıyor ama suyun girişini ve çıkışını.)
    bu arada herhangi bir sorun olmayan saç derisine (mantar,kepek vs.) uygulanan yağların saç dökülmesine varabilecek sonuçları olduğuna dair çalışmalar var,bilgin olsun bu konuda da.
    bu arada ben mi yanlış anladım bilmiyorum ama hiç bir şampuanın %70 i krem değildir.%80 i sudur çünkü hepsinin.geri kalan kısmın büyük çoğunluğu da surfactant dediğimiz maddeler zaten (sodium laureth sulfate en bilineni).
    işin kimya kısmıyla ilgiliyim de biraz :) ya direkt bilimsel makalenin kendisini okumak ya da kaynakça belirtilmiş yazıları okumak en iyisi bu konularda.çok fazla şey söyleniyor çünkü çoğu da yanlış.belki sen biliyorsundur çoktan bunları ama umarım bir faydam olmuştur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      Saçında sorun olmayan insanlara yönelik değil zaten, daha önceki postlarıma bakmayı denersen görürsün, dökülme sorunu konseptinin devamı.
      Krem olayı da eczane ürünü dermatolojik şampuanların içeriğini anlatmak için kullanılmış bi laf, işin kimyasalını burda oturup yazmayayım diyorum, yazacak kapasitedeyim şükürler olsun, sadece burda herkese hitap ediyorum, isviçreli bilim adamı gibi konuşursam kimseye yararı dokunmaz.
      Ve evet çok şey söyleniyor, çok çok çok büyük kısmı da yanlış.
      Teşekkürler. :)

      Sil
  5. Yağ kullanımının saça faydası olduğu bir gerçek şu döküle olayı ise yağların gözenekleri tıkaması snucu oluyo yani çok sık kullanımda oluyor. Haftada 1 değilde 15 günde bir iyi olabilir mesela. Yazmak istedim belki biliyorsunuzdur zaten. Birde saç diplerinde de ölü hücre birikiyor bu eczane şampuanları bunu önlüyor market şampuanları onları yok etmiyor :)
    shiffa home yağlarını gratis yada watsons mağazalarında görmüştüm ama kalitesinden emin değildim iyi olduğunu söylüyorsanız alıyım bende doa almayı düşünüyordum ama direk almak int. almaktan daha iyi geliyor bana tatmin açısından :)

    YanıtlaSil